Silvestr 2008 - rozloučení se sezonou

06.01.2009 00:00

Sešli jsme se ve čtyřech lidech (Dalas, Radim, Toky a já) na řece Ostravici přímo uprostřed města. Počasí přálo, oproti předchozím dnům teplota vystoupila těsně nad nulu, takže vlasec nenamrzal a všechno se zdálo fajn.

Jen ty ryby nebraly úplně tak, jak jsme si představovali. Chytlo se několik parem a jedna ostroretka, ukazuje se ale, že v tomto místě parmy asi zimují, takže v zimním období to byla poslední naše vycházka na zdejší místo.

Asi jediná příhoda hodná zaznamenání byla návštěva staršího pána, který kolem procházel se svým psíkem právě v okamžiku, kdy došlo k úspěšnému zdolání asi 60ticentimetrové krásné parmy. Pán se nejdříve chvíli podivoval nad tím, jak krásné a velké ryby dneska v té Ostravici jsou a pak se zcela nepřekvapivě zeptal, co s rybou budeme dělat a zda se dá taková ryba zkonzumovat. Hned jsem mu vysvětlil, že parma má příliš mnoho kostí, v zimě chutná její maso odporně a hlavně, že takové ryby se nejí, ale s poděkováním pouštějí zpět do řeky. Jak jsem ale viděl, moje argumenty pána vůbec nepřesvědčily, proto jsem pohotově zmínil chemické znečištění tekoucích vod (a vlastně i všeho ostatního) v této kdysi velmi průmyslově zatížené oblasti. To jak se už zdálo, účinek mělo. Pán zadumaně pokýval hlavou a možná i trochu zkroušeně sledoval, jak parma mizí zpět v řece ...

Zpět

TOPlist