Vlasce, které nevydrží? Je opravdu vždy chyba na straně výrobce?

06.02.2010 00:00

Téma neustále probírané, které je tak trochu noční můrou rybářů. Zná to každý, stále hledáme rybářský vlasec, který by dokonale splňoval naše požadavky. Informace a zkušenosti hledáme na internetu, v odborné literatuře, zkrátka všude. Dali jsme i na mnohá doporučení kolegů ale pořád je to stejné ... Návazce praskají, kmeny se kroutí, krabatí a odírají. Co s tím?

Při koupi vlasce se nám do rukou dostává určitý produkt, který je vyroben z určitého materiálu. Jeho kvalita a trvanlivost je pak závislá na několika důležitých a mnohdy opomíjených faktorech, jako jsou teplotní a světelné podmínky při skladování a také mechanické opotřebení při lovu. Rozhodující je rovněž samotná doba skladování. Vlasec, který na prodejně leží rok nebo dva, bude mít zcela jistě horší vlastnosti než vlasec "čerstvý", který šel z výroby ihned na pult a odtud už k rybáři.


Různé způsoby balení vlasců, některé firmy preferují jednoduchost, některé si naopak s balením vyhrají.

Způsob a délku skladování v době, než jsme vlasec koupili, nemáme možnost ovlivnit. Vypátrat za jakých podmínek a jak dlouho skladoval vlasec výrobce, distributor a nakonec sám prodejce, je nemožné. V internetových diskuzích jsme pak často svědky protitvrzení, kdy si dva rybáři koupí stejný vlasec, ale mají na něj naprosto odlišné názory. Jednomu rybáři vyhovuje a druhý ho naopak zatracuje. Kde může být problém? Třeba v tom, že  nespokojený rybář natrefil na ležák skladovaný na místě, kam dopadalo sluneční světlo, které společně s vysokou teplotou dokáže dát vlasci pořádně zabrat. Ale pozor i na skladování vlasců po nákupu, kdy už je to skutečně jen na nás. Skladování cívek navijáků s navinutými vlasci během léta někde v kufru rozpáleného auta nebo např. přímo za okny skutečně není dobrý nápad.


Všimněte si rýhy v patce překlápěče. Tady vlasec tedy dostával zabrat!

Rolnička s jiným konstrukčním řešením, zde snad k podobné situaci nedojde.

Dalším častým důvodem poškození vlasců je jejich mechanické opotřebení. Možnými viníky jsou drobné a proto někdy i snadno přehlédnutelné závady na našem náčiní. Může se jednat o:

  • nefunkční rolničku navijáku, tato závada mívá za následek kroucení vlasce, kontaktem a třením vznikající teplo pak vlasec plasticky deformuje,
  • špatné konstrukční řešení rolničky může způsobit, že vlasec prochází mimo rolničku a později si někde mimo ni vybrousí rýhu, jejíž ostré hrany odírají vlasec, navíc stejně jako u předchozího případu dochází k silnému tření a následné tvorbě nežádoucího tepla,
  • špínou zanesená očka prutu, zaschlé nečistoty fungují jako smirkový papír a silně vlasec poškozují,
  • porušená nebo prasklá keramika uvnitř oček, vzniklými ostrými hranami v místě poškození je vlasec odírán a ničen,
  • rýhy v koncovém očku, způsobené použitím pletenky, vlasec kroutí a odírají,
  • pokřivené koncové očko, takže vlasec přichází do kontaktu nejen s keramickou vložkou ale i s kovovou objímkou očka, což vede ke znehodnocení vlasce a jeho přetrhávání.


Vlevo očko s chybějící keramickou vložkou, vpravo je keramika očka poškozena používáním pletené šňůry.

Když keramická vložka praskne, může někdy z obroučky úplně vypadnout a my si chybějící části vůbec nemusíme všimnout.


Pokřivené koncové očko, vlasec pak přichází do styku s kovovou obroučkou, což mu škodí.

Překvapivě častá chyba - vlasec je navlečen mimo očko a je oslabován kontaktem s kovovým rámkem.

Proto určitě stojí za to prohlédnout si své náčiní, často přijdeme na to, že chyba nebyla ve špatném vlasci ale právě zde. Na závěr prosím přijměte několik užitečných rad. Nefunkční či poškozenou rolničku navijáku nechte opravit, případně úplně vyměnit u prodejce či v autorizovaném servisu. Poškozená očka nechte taktéž vyměnit, pokud to nezvládnete sami, obraťte se na některý servis či prodejnu.


Koncová očka odhozových prutů, která jsou při lovu potopená pod hladinu, jsou přímo lapačem všech možných nečistot.

Co ale zcela jistě zvládnete sami je vyčistění oček. Hlavně k čištění nepoužívejte žádné ostré předměty! Oškrabování nečistot je totiž tou nejlehčí cestou k poškození oček! K čištění použijte např. tyčinky do uší, namočené v technickém lihu. Někdy lze usazené nečistoty odstranit velmi lehce, ale čas od času můžete narazit na houževnaté znečištění, které bude potřebovat trochu trpělivosti. Tak hlavně nic neuspěchat, ať nenapácháte více škody než užitku ...

               
Krásné chvíle u vody s www.plavana.cz přejí autoři.

Pozn.: Některá poškození oček nejsou na malých formátech snímků příliš zřetelně viditelná. Pokud si je chcete prohlédnout ve větším rozlišení, klikněte na níže umístěný obrázek, dostanete se do příslušného alba.

Zpět
TOPlist