Vyvazování oček

24.01.2010 00:00

Na první pohled jednoduchá záležitost, ale pozor! Ono to až tak jednoduché není. Začátečník může nadělat svou činností více škody než užitku. Tento článek je sice návodem „jak na to“, pokud však patříte k úplným začátečníkům, nechte tuto práci zkušenějším a zcela jistě ušetříte. Není nic horšího, než při opravě poškodit blank prutu či nekvalitně zalakovat vyvázání, takže oprava potom stejně bude k ničemu.
V tomto případě pak berte tento článek pouze jako reportážní popis odborných úkonů, ne jako návod!

Pokud si přesto troufnete začít, tak vám doporučuji první pokusy provádět na nějakém starém kousku blanku. Postupně se určitě vypracujete a zdokonalíte. Ale zpět k tématu. Jak vlastně dojde k situaci, kdy je nutné očko (očka) vyměnit? Ve většině případů se jedná o poškození očka vlastní neopatrností, ať už to je přímo při rybolovu nebo třeba při převozu prutů.

Samotný postup při opravě je pak následující:
Nejprve musíme odstranit poškozené očko včetně jeho vyvázání a lakování. Na příslušné fotografii je znázorněno, jak to učinit. Nepokoušejme se ani v nejmenším zbavovat starého lakování a ovinů v jiných místech nebo z opačné strany. Nůž by tak mohl poškodit blank prutu. V našem případě máme jistotu, že pod místem řezu je kovová patka očka a proti ostří zase jeho nožka. Jestliže nůž sjede, nic tragického se nestane, tedy pokud neskončí v druhé ruce. Maximálně poškodíme ostří nože a to nás bolet nemusí.

Po odřezání dané vrstvy pak opatrně odloupneme zbytky starého vyvázání s lakem, viz zobrazení na dalších snímcích. Sundáme i staré očko a odstraníme zbytky laku z blanku prutu. Pěkně pomalu a opatrně, nemáme kam spěchat. Po dokončení těchto úkonů získáme čistý blank prutu, připravený pro umístění nového očka.

Nové očko si pomocí proužků lepící pásky zafixujeme na blank tak, aby bylo v ose s ostatními očky a můžeme začít vyvazovat.

Z vázací nitě si vytvoříme dostatečně velkou smyčku, kterou přiložíme k patce očka a začneme s oviny. Jde o stejný princip jako u vázání háčků. Uchytíme si první 3 oviny na blanku a dál už to jde jako po másle. Vyvazujeme směrem ke středu očka, krásně obtáčíme jeden pramínek nitě vedle druhého. V jedné ruce držíme cívku nitě a druhou rukou otáčíme blankem. Ze začátku to chce pevné nervy, vše je jen otázka cviku. Vytváření ovinů pak ukončíme u ohybu patky. Odstřihneme špulku nitě s delším koncem, který následně provlečeme smyčkou a zatáhneme. Přebytečný konce nitě opatrně odstřihneme a máme napůl hotovo.

Na řadu přichází samotné lakování a teď babo raď! Jaký lak použít? Neměl by to být lak rychleschnoucí, ani lak, který po zaschnutí zůstane příliš křehký nebo naopak příliš měkký. V žádném případě nepoužívejme nitrolaky, které jsou po zaschnutí křehké a vyvázání by nám později popraskalo. Stoprocentně také zapomeňme na sekundová lepidla, to je to nejhorší co člověk může použít. Sám používám epoxidové laky, ale trefit ten správný poměr jednotlivých složek je otázkou dlouhodobých zkušeností.

Samotné lakování se provádí nejméně ve dvou vrstvách. Nejprve naneseme na vyvázání tenkou vrstvu laku, kterou zahřejeme fénem na vlasy. Po zahřátí se lak pěkně vsákne do vytvořených ovinů. Ukazováčkem setřeme přebytečný lak z povrchu tak, ať vyvázání zůstane pouze prosycené. Následně proutek umístíme někam do stojanu v horizontální poloze a necháme vše řádně vyschnout.

Druhou vrstvu laku nanášíme až následující den. Tentokrát ho naneseme ve větší vrstvě. Blank s vyvázaným očkem upevníme do otočného horizontálního stojanu. Celý nátěr zahřejeme fénem na vlasy a současně otáčíme blankem prutu. Po patřičném zahřátí se nanesený lak zbaví nežádoucích bublinek a vytvoří nádhernou jednolitou vrstvu. Prut stále ponecháváme pomalu rotovat ve stojanu, a to až do zatuhnutí laku. Pokud stojan s pohonem nevlastníme, nezbývá než otáčet blankem manuálně, až do doby zatvrdnutí laku.

Anebo? Udělat to, co jsem už naznačil na začátku. Nechat tuto činnost zkušenému a vybavenému opraváři. Přeji pevné nervy a co nejméně problémů s náčiním!

Jan Hořínek      

Zpět
TOPlist