Výroba „téček“ (adapterů pro uchycení waglerů)

16.01.2010 00:00

Před několika dny byl na našem webu www.plavana.cz zveřejněn poslední díl seriálu, pojednávající o výrobě anglických splávků (waglerů) z orobince. Návod, který uvádíme dnes na zmíněné téma volně navazuje. Možností, jak wagler upevnit na vlasec je několik, ale u pevného uchycení je v našich končinách nejrozšířenějším způsobem připevnění pomocí tzv. „téček“.

V dnešních poměrech je tato bižuterie už běžně k dostání ve většině obchodů. Téčka se vyrábí v různých typech, liší se vlastní konstrukcí, bývají vyrobeny z různých materiálů a také v různé kvalitě. A různá je i cena … Tak proč si nezkusit vyrobit téčka vlastní? Jak uvidíte z následujícího návodu, je to naprosto jednoduché.

Nejprve ale malé vysvětlení. Adaptéry pro uchycení waglerů se používají v případě, že splávek je na vlasci připevněn napevno (samozřejmě pohybovat s ním při nastavení hloubky lze bez problémů). Bude se tedy jednat o případy, kdy lovíme v místě, kde je hloubka menší než délka prutu. Pokud by hloubka byla větší, je nutnost použít klouzavý způsob uchycení splávku, a u něj už téčko nepotřebujeme.

V návodu popisuji výrobu téček dvou typů. Typ 1 je naprosto konstrukčně (i z hlediska výroby) jednoduchý, dá se ale použít jen na splávky do gramáže cca 4-5 g. U těžších splávků totiž dochází při nahazování, záseku a stahování sestavy k prokluzování téčka po vlasci, takže bychom stále museli znova nastavovat správnou hloubku. Typ 2 je o něco málo složitější, stále je ale jeho výroba hračkou. Tento model zajistí bezpečné uchycení splávku v požadovaném místě na vlasci i u vyšších gramáží.

Co vše budeme pro výrobu potřebovat? Není toho mnoho ...

Typ 1:

  • drát o průměru 1,0 – 1,2 mm (na fotografiích je použita běžná kancelářská spojka, vhodných drátků je ale jistě mnoho),
  • silikonová hadička o průměru 0,7 – 1,0 mm (pokud je na výběr, tak hrubostěnná).

Typ 2:

  • uhlíkové tyčinky (dají se koupit v prodejnách modelářských potřeb), případně je možné použít také ocelový drát,
  • silikonová hadička, průměr podle tyčinky nebo drátku,
  • obratlíky s karabinkou vhodné velikosti,
  • plastová trubička (možných materiálů bude opět asi velké množství, my jsme použili kaprařskou trubičku proti zamotávání).

Nářadí:

  • kleště se špičatými čelistmi, kombinované se štípacími břity,
  • smirkový papír,
  • nůž,
  • jehla větší velikosti,
  • svíčka nebo zapalovač.

Postup výroby typ 1:

Není nic jednoduššího. Kleštěmi tvarujeme drát dle rozměrů znázorněných na kresbě. Pro získání správného tvaru je zapotřebí trochu cviku, stačí ale jen několik pokusů a pak už pro nás bude zhotovení dokonalého téčka dílem okamžiku. Pokud je to nutné, tak po ukončení tvarování zkrátíme konce téčka. Poté je možné jej ještě dotvarovat nebo dorovnat. Ke konečné úpravě patří obroušení konců drátu, kde se vytváří při oddělení ostré hrany a otřepy, které by mohly poškodit vlasec a silikonovou hadičku. K tomu použijeme smirkový papír střední nebo jemnější drsnosti a adaptér je hotový.

Postup výroby typ 2:

Nejprve si připravíme uhlíkové tyčinky a trubičky. Tyčinky nařežeme na příslušnou délku a začistíme jejich konce. Okraj trubičky lehce nahřejeme nad plamenem, na konci trubičky se tak vytvoří jakási rozšířená část s hranou, která později, při použití téčka bude zabraňovat sklouznutí vlasce, omotaného kolem trubičky. Po vychladnutí je vhodné vnitřek trubičky vyčistit vrtáčkem.

Do takto připravené trubičky vložíme obratlík s karabinkou, zasuneme jej do správné vzdálenosti a nahřátou jehlou vytvoříme v trubičce otvor, kolmý na osu tubičky. Otvor musí být přesném místě, aby jehla po dokončení otvoru procházela očkem obratlíku.

Jehlu volíme v takové velikosti, aby vytvořený otvor odpovídal průměru uhlíkové tyčinky. Nejlepší řešení je takové, kdy jde tyčinka do stěny trubičky vsunout jen velmi ztuha, pak je záruka, že nebude samovolně vypadávat. Pokud tomu tak není, je možné tyčinku zafixovat kapkou lepidla. Po vložení tyčinky trubičku nožem ve vhodné délce odřízneme, případně očistíme smirkem otřepy, vzniklé při tomto řezu a téčko je připravené k používání.

Téčka se na vlasec připevňují pomocí silikonových hadiček, pokud máte k dispozici hadičky s hrubší stěnou, použijte je, vydrží mnohem víc. U typu adaptéru 2 je nutné vlasec obtočit kolem trubičky, jinak je možné, že adaptér bude po vlasci při záseku a nahazování klouzat. Obtočení proveďte na trubičce v místě mezi uhlíkovou tyčinkou a rozšířeným průměrem trubičky, který vznikl při nahřátí.

Vyrobené adaptery nejsou možná na pohled tak pěkné jako originální výrobky, svou funkci ale splní dokonale. Vyrobíme je skutečně za pár korun a není to žádná věda.

Tomáš Mihula      

 Za pomoc s výrobou a fotografováním děkuji Janu Hořínkovi.

Zpět
TOPlist